Προφ.Ηλίας-Μονή Κερνίτσης-Νυμφασία-Βυτίνα

 24 Φεβρουαρίου 2019

Μονοήμερη εκδρομή στην Γραφική Αρκαδία

στην εκκλησία του Προφήτη Ηλία (Τρίπολη),

στην Μονή Παναγία Κερνίτσης,

στο χωριό Νυμφασία

στην Βυτίνα.

 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΡΟΜΗΣ

Συγκέντρωση των εκδρομέων στις 06:45π.μ., πίσω απο το Notos Galleries, επιβίβαση στο πούλμαν και άμεση αναχώρηση στις 07:00 π.μ.για την εκκλησία του Προφήτη Ηλία, που βρίσκεται στην πλατεία Άρεως στην Τρίπολη. Εκκλησιασμός. Χρόνος ελεύθερος για καφέ στην κεντρική πλατεία της Τρίπολης, Πεδίο Άρεως.Στη συνέχεια, θα επισκεφθούμε την Μονή Παναγίας Κερνίτσης.Ιδρύθηκε από τους αδελφούς Δήμου, Θεοφίλο και Συνοδινού Περτζοκολέα οι οποίοι το Μάρτιο του έτους 1116 έθεσαν το θεμέλιο λίθο καθ' ομολογία τους, ενώ οι πρώτοι μοναχοί προήλθαν από τη Νυμφασία. Το όνομά της το πήρε από την ομώνυμη μεσαιωνική πόλη Κερνίτσα, η οποία αρχικά κατοικήθηκε από Σλάβους. Η μονή ως το 1940 κατοικούνταν από άντρες, αλλά από τότε μέχρι σήμερα μονάζουν γυναίκες. Μέχρι το 1833 η μονή ανήκε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και έτσι μπορούσε να απολαμβάνει φορολογικά προνόμια. Τα χρόνια της Tουρκοκρατίας χρησιμοποιήθηκε σαν κρυφό σχολειό.Κατόπιν, θα αναχωρήσουμε για το γειτονικό χωριό  Νυμφασία, όπου θα έχουμε ελεύθερο χρόνο για φαγητό και ξεκούραση.Η παλιά ονομασία του χωριού ήταν "Γρανίτσα" (που σημαίνει δεν­δρότοπος), από το γεγονός ότι στην περιοχή αφθονούν τα ήμερα βελανιδοφόρα δένδρα. Παρόλα αυτά, δεδομένου ότι το συγκεκριμένο όνομα (όπως και πολλά άλλα στα γύρω χωριά) ήταν Σλαβικό, άλλαξε επί πρωθυπουργίας του Γ. Κονδύλη και έγινε "Νυμφασία" από την ομώνυμη πηγή του χωριού. Σύμφωνα με τη μυθολογία, η "Νυμφασία πηγή" ήταν το μέρος όπου λουζόντουσαν οι Νύμφες υπό το άγρυπνο βλέμμα του αρχαίου θεού της γονιμότητας των κοπαδιών, Πάνα ο οποίος τις παρενοχλούσε (Εξ'ού και ο λόγος που τις έπιανε παν-ικός).Το Θα καταλήξουμε στην γραφική Βυτίνα.Βρίσκεται σε υψόμετρο 1033 μέτρων, στο όρος Μαίναλο σε μια κατάφυτη περιοχή όπου δεσπόζουν πεύκα, έλατα και καστανιές. Αποτελεί ένα από τα αξιολογότερα ορεινά θέρετρα της Πελοποννήσου και ευρύτερα της Ελλάδας. Το όνομά της κατά την επικρατέστερη άποψη προέρχεται από τη λέξη "Βυθός" επειδή αρχικά ήταν κτισμένη σε λεκάνη ανάμεσα σε λόφους. Φέρεται να κτίσθηκε μετά τη διάλυση της αρχαίας πόλης "Μεθύδριο" τα ερείπια της οποίας βρίσκονται σε απόσταση 5 χιλιομέτρων. Ο Παυσανίας αναφέρει για την πόλη Μεθύδριο το 174 π.Χ.: "Μεθύδριον ουχί πλέον ακμάζουσα πόλιν..".Χρόνος ελέυθερος για καφέ και ξεκούραση.Τέλος, αναχώρηση για Καλαμάτα. Άφιξη στην Καλαμάτα νωρίς το βράδυ, γεμάτοι ταξιδιωτικές εμπειρίες απο την μονοήμερη απόδραση μας στην Αρκαδία.

ΤΙΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
€ 15,00 το άτομο.

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ
- Η μεταφορά με πολυτελές, κλιματιζόμενο πούλμαν.
- Οι περιηγήσεις, όπως αναφέρονται στο πρόγραμμα.
- Αρχηγός-συνοδός του γραφείου μας.

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ
Ό,τι ρητώς δεν αναγράφεται στο πρόγραμμα, όπως είσοδοι σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, φαγητά, ποτά, συμμετοχή σε προαιρετικές διασκεδάσεις αχθοφορικά, φιλοδωρήματα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Για την πραγματοποίηση της εκδρομής απαραίτητη είναι η ανάλογη συμμετοχή ατόμων. Το γραφείο μας διατηρεί το δικαίωμα να ακυρώσει την εκδρομή που δεν έχει συμπληρώσει τον ανάλογο αριθμό συμμετοχών.

 

Media

No video? Get the DivX browser plug-in for Windows or Mac