Γεωργία (Ιβηρία) - Αρμενία, 9 ημέρες

ΓΕΩΡΓΙΑ (ΙΒΗΡΙΑ) - ΑΡΜΕΝΙΑ, 9 ημέρες

Τιφλίδα - Μτσχέτα - Γκόρι (Μουσείο & σπίτι Στάλιν) - Λαξεμένη πόλη Ουπλίστιχε -Κοιλάδα Κακχέτι -
Σιγνατζί - Μοναστήρι Μπόντμπε - Κοιλάδα Αλαζάνι - Χβαρέλι - Γκρέμι - Τελάβι -
Μοναστήρια Χαγκπάτ & Σαναχίν - Τσαγκατζόρ - Λίμνη Σεβάν - Γκέγκχαρντ - Γκάρνι - Ερεβάν -
Χόρ Βιράπ ( πρόποδες όρους Αραράτ) -Ζβάρντοτς - Ετσμιατζίν.

21 έως 29 Σεπτεμβρίου 2018

Ένα ταξίδι στα μέρη, που σκιάζει ο Καύκασος !!
Ο Καύκασος, καταφύγιο ενός μωσαϊκού εθνοτήτων, υπήρξε ανέκαθεν ένα φυσικό οχυρό αλλά και "μήλο της έριδος" για Πέρσες, Οθωμανούς, Άραβες και Ρώσους. Στις απότομες πλαγιές του φώλιασαν από νωρίς λαοί σκληροτράχηλοι,  που μέσα στους αιώνες ανέπτυξαν διαφορετικές γλώσσες και θρησκείες.
Στο ταξίδι μας αυτό θα γνωρίσουμε δύο γειτονικές χώρες του Καυκάσου, της περιοχής που οι Ρώσοι ονόμαζαν Υπερκαυκασία, (το νότιο τμήμα της περιοχής μεταξύ Μαύρης Θάλασσας και Κασπίας), με αρχαίες πόλεις, μοναστήρια, εκκλησιές, μνημεία του σοβιετικού παρελθόντος και μοναδικά τοπία.
Ένα ταξίδι από τον Μύθο στην Ιστορία….

1η ΜΕΡΑ - 21 Σεπτεμβρίου 2018 : ΚΑΛΑΜΑΤΑ - ΑΘΗΝΑ - ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΠΤΗΣΗ ΜΕ AEGEAN AIRLINES.
Συγκέντρωση πίσω από το Notos Galleries στις 18:15 μ.μ στις 21-9-2018 και αναχώρηση για το Ελ. Βενιζέλος, διατυπώσεις και  πτήση για την Τιφλίδα, πρωτεύουσα της Γεωργίας…

2η ΗΜΕΡΑ - 22 Σεπτεμβρίου 2018 : ΚΑΛΑΜΑΤΑ - AΘHNA - ΠΤΗΣΗ ΤΙΦΛΙΔΑ (ΓΕΩΡΓΙΑ).
Απευθείας πτήση στις 00:30 π.μ.  και άφιξη στο αεροδρόμιο της Τιφλίδας στις 04:15 π.μ. στις 22 Σεπτεμβρίου, επιβίβαση στο πούλμαν, μεταφορά στο ξενοδοχείο μας. Τακτοποίηση στα δωμάτια και ξεκούραση. Δώρο του γραφείου μας. Στις 12:00 μ.μ  θα έχουμε την πανοραμική ξενάγηση στην πρωτεύουσα της Γεωργίας (ή Σακαρτβέλο, όπως ονομάζουν τη χώρα τους οι κάτοικοί της), την Τιφλίδα, που στα γεωργιανά ονομάζεται Τμπιλίσι και σημαίνει "ζεστή πηγή". Η Τιφλίδα είναι απλωμένη ανάμεσα σε λοφώδεις πλαγιές, που κατεβαίνουν στον ποταμό Μκτβάρι (Κούρα), κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής, που συνδέει το Μπακού στην Κασπία με τον Εύξεινο Πόντο και στη συμβολή διαφόρων σημαντικών αρτηριών. Η πόλη παρουσιάζει μια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, αφού έχει επηρεαστεί από Βυζαντινούς, Πέρσες, Οθωμανούς και Ρώσους. Ξενάγηση στην παλιά και στη σύγχρονη πόλη, κατά τη διάρκεια της οποίας θα δούμε τον Καθεδρικό Ναό Σαμέμπα (Αγίας Τριάδας), τη μεγαλύτερη εκκλησία όχι μόνο της χώρας, αλλά και ολόκληρης της περιοχής του Καυκάσου, που ολοκληρώθηκε το 2004 και χτίστηκε προς τιμήν του εορτασμού των 1.500 χρόνων της αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Γεωργίας, τις εκκλησίες Σιόνι και Ανχισκάτι (6ου, 7ου αι.), το κάστρο Ναρικάλα, που δεσπόζει στην πόλη, τη λεωφόρο Ρουσταβέλι με τα πολυτελή καταστήματα και τα επιβλητικά κτίρια, την Όπερα, το Κοινοβούλιο κ.ά. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας. Χρόνος ελεύθερος. Δείπνο. Διανυκτέρευση.

3η  ΗΜΕΡΑ - 23 Σεπτεμβρίου 2018 : ΤΙΦΛΙΔΑ - ΜΤΣΧΕΤΑ - ΓΚΟΡΙ (ΜΟΥΣΕΙΟ & ΣΠΙΤΙ ΣΤΑΛΙΝ) - ΣΠΗΛΑΙΑ ΟΥΠΛΙΣΤΙΧΕ - ΤΙΦΛΙΔΑ.
Πρωινή αναχώρηση για την πόλη-μουσείο Μτσχέτα, πρωτεύουσα της Ιβηρίας (δηλ. της αρχαίας και μεσαιωνικής κεντρικής Γεωργίας), γνωστή για τις παλιές εκκλησίες Σβετστικοβέλι ("παλιά ρίζα") και Τζβάρι ("Τίμιος Σταυρός"), οι οποίες είναι ενταγμένες στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ουνέσκο. Συνεχίζουμε για το Γκόρι, τη γενέτειρα του Σοβιετικού ηγέτη Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Τζουκασβίλι, γνωστότερου με το όνομα Στάλιν. Θα επισκεφθούμε το μουσείο του Στάλιν, όπου θα δούμε προσωπικά του αντικείμενα και θα γνωρίσουμε άγνωστες πτυχές της ζωής του, το σπίτι του καθώς και το προσωπικό βαγόνι, που τον μετέφερε στα ταξίδια του. Στη συνέχεια θα κατευθυνθούμε στην περίφημη "λαξεμένη πόλη" Ουπλιστίχε, που είναι χτισμένη στην αριστερή όχθη του ποταμού Μκτβάρι. Επιστροφή στην Τιφλίδα. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Δείπνο. Διανυκτέρευση.
4η ΗΜΕΡΑ - 24 Σεπτεμβρίου 2018  : ΤΙΦΛΙΔΑ - ΚΑΚΧΕΤΙ - ΣΙΓΝΑΤΖΙ - ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΜΠΟΝΤΜΠΕ - ΚΟΙΛΑΔΑ ΑΛΑΖΑΝΙ -ΧΒΑΡΕΛΙ-ΓΚΡΕΜΙ-ΤΕΛΑΒΙ-ΤΙΦΛΙΔΑ.
Πρωινό στο ξενοδοχείο και ξεκινάμε για την περιοχή Κακχέτι (Kakheti). Η πρώτη στάση του ταξιδιού μας είναι το μοναστήρι Μπόντμπε (Bodbe), το οποίο και θα επισκεφτούμε. Εδώ, βρίσκεται ο ναός και ο τάφος της Αγίας Νίνας της Φωτίστριας και Ισαποστόλου της Γεωργίας.   Αν το επιθυμείτε μπορείτε να κατεβείτε στη θαυματουργή πηγής της Αγίας (η οποία σύμφωνα με την  παράδοση εμφανίστηκε στο μέρος, όπου προσευχόταν η Αγ. Νίνα και τα νερά της είναι θαυματουργά) και να βυθιστείτε στο αγίασμα. Λένε, ότι ο πιστός, που θα βυθιστεί τρείς φορές στην πηγή, θα γιατρευτεί από όλες τις ασθένειες. Συνεχίζοντας στην πόλη Signagi θα επισκεφτούμε τη γκαλερί ζωγραφικής και το τοπικό οινοποιείο, όπου θα δοκιμάσουμε σπιτικό κρασί με συνοδεία μεζέδων. Συνεχίζοντας τη βόλτα μας στην πόλη, θα απολαύσουμε την πανέμορφη θέα της κοιλάδας Aλαζανι και στα χωριουδάκια Χβαρέλι και Γκρέμι και θα γευματίσουμε σε τοπικό εστιατόριο. Στη συνέχεια, θα πάμε στο παλιό οινοποιείο, όπου θα μας διηγηθούν την διαδικασία παραγωγής του κρασιού στην Γεωργία. Ολοκληρώνοντας τη σημερινή μας διαδρομή, θα επισκεφτούμε το οικογενειακό κτήμα του στρατηγού της Ρωσικής Αυτοκρατορίας και του γνωστού ποιητή του ρομαντισμού A. Chavchavadze του 19ου αιώνα. Το σπίτι-μουσείο περιβάλλεται από ένα υπέροχο πάρκο με ένα παρεκκλήσι και στα κελάρια του διατηρούνται 16.000 μπουκάλια κρασί. Επιστροφή στη Τιφλίδα μέσω της πόλης Τελάβι. Δείπνο. Διανυκτέρευση.

5η ΗΜΕΡΑ - 25 Σεπτεμβρίου 2018 : ΤΙΦΛΙΔΑ - ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΧΑΓΚΠΑΤ & ΣΑΝΑΧΙΝ (ΑΡΜΕΝΙΑ) - ΤΣΑΚΙΤΖΟΡ.
Πρωινό και πρωινή αναχώρηση για την Αρμενία. Αφού περάσουμε τα σύνορα, θα επισκεφθούμε δύο μοναδικά αριστουργήματα της Αρμενικής αρχιτεκτονικής (10ος-14ος αι.): τα μοναστήρια Σαναχίν και Χαγκπάτ, που έχουν ενταχθεί στον κατάλογο πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. Συνεχίζουμε για το Τσαγκκάκσορ (Tsakhkadzor), που είναι μια πόλη λουτρών και ένα από τα δημοφιλέστερα θέρετρα υγείας και χιονοδρομικά κέντρα στην Αρμενία, που βρίσκεται βόρεια της πρωτεύουσας του Ερεβάν στην επαρχία Kotayk. Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Δείπνο. Διανυκτέρευση.

6η ΗΜΕΡΑ - 26 Σεπτεμβρίου 2018 : ΤΣΑΚΙΤΖΟΡ - ΛΙΜΝΗ ΣΕΒΑΝ - ΓΚΕΓΚΧΑΡΝΤ - ΓΚΑΡΝΙ - ΕΡΕΒΑΝ.
Πρωινό και ξενάγηση στο Τσακιτζόρ. Θα δούμε την Μονή Κεχαρίδης, όπου είναι ένα από τα σημαντικά θρησκευτικά συγκροτήματα της Ανατολικής Αρμενίας και ένα από τα καλά διατηρημένα μεσαιωνικά αρχιτεκτονικά δείγματα της Αρμενικής Οροσειράς. Ιδρύθηκε στις αρχές του 11ου αιώνα και αποτελείται από 4 ξεχωριστές παρακείμενες εκκλησίες. Η κύρια εκκλησία του συγκροτήματος είναι η εκκλησία Saint Gregory, που χτίστηκε το 1033. Η εκκλησία του Surp Nshan χτίστηκε το 1051, βρίσκεται νότια της εκκλησίας Saint Gregory. Η εκκλησία Katoghike, που χτίστηκε στις αρχές του 13ου  αιώνα, βρίσκεται στα νότια της εκκλησίας Surp Nshan. Η τέταρτη εκκλησία του συγκροτήματος είναι η εκκλησία του Surp Harutyun του 1220. Το Σπίτι-Μουσείο των Αδελφών Ορμπέλι, είναι αφιερωμένο στους Αρμένιους επιστήμονες Ρούμπεν, Λεβόν και Τζόζεφ Ορμπέλι, οι οποίοι ήταν ντόπιοι του Τσαγκκκάδορ. Ο καθηγητής Ruben Orbeli ήταν ο ιδρυτής της ναυτικής αρχαιολογίας και ένας από τους σημαντικότερους ειδικούς της μηχανικής των ωκεανών. Ο φυσιολόγος Levon Orbeli ήταν εξέχον μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας της ΕΣΣΔ και της αρμενικής ακαδημίας SSR . Ο επιστήμονας Τζόζεφ Ορμπέλι ήταν ένας περισταλιστής εξειδικευμένος στη μεσαιωνική ιστορία του Νοτίου Καυκάσου. Διοίκησε το μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης μεταξύ 1934 και 1951. Συνεχίζουμε για τη λίμνη Σεβάν, τη μεγαλύτερη της Αρμενίας και διάσημο παραθεριστικό προορισμό. Εκεί, θα απολαύσουμε μια κρουαζιέρα θαυμάζοντας την ομορφιά του υπέροχου τοπίου. Ακολουθεί επίσκεψη στο λαξεμένο σε βράχο μοναστήρι Γκεγκχάρντ (12ος-13ος αι.), το όνομα του οποίου σημαίνει "ιερή λόγχη" από το δόρυ που διαπέρασε το σώμα του σταυρωμένου Ιησού. Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε ένα σπίτι, όπου θα δούμε τον τρόπο παραγωγής του αρμένικου ψωμιού λαβάς και θα γευτούμε το αρμένικο φαστ φουντ - λαβάς με τυρί. Τέλος, θα επισκεφθούμε τον ναό του Γκαρνί, ένα πραγματικό κόσμημα ελληνιστικής αρχιτεκτονικής, που κατασκευάστηκε το 77 μ.Χ. από τον βασιλιά Τιριδάτη, καταστράφηκε από σεισμό το 1679 και αναστηλώθηκε το 1975. Στη συνέχεια θα αναχωρήσουμε για την πρωτεύουσα της Αρμενίας, το Ερεβάν, μια πανέμορφη πόλη χτισμένη στις όχθες του ποταμού Χραζντάν, με φαρδιές λεωφόρους, μνημειώδεις πλατείες, επιβλητικά κτίρια, καταπράσινους κήπους κλπ.  Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Δείπνο. Διανυκτέρευση.

7η ΗΜΕΡΑ - 27 Σεπτεμβρίου 2018  : ΕΡΕΒΑΝ (Ξενάγηση, ΧΟΡ ΒΙΡΑΠ).
Πρωινό και πανοραμική ξενάγηση στην πόλη, που αποκαλείται από τους Αρμενίους Γερεβάν, δηλαδή "η ορατή", επειδή σύμφωνα με τον μύθο, ήταν η πρώτη τοποθεσία, που είδε ο Νώε μετά τον Κατακλυσμό. Πόλη με αξιοσημείωτη ιστορική σπουδαιότητα, συνδεδεμένη με τις περιπέτειες του αρμενικού λαού. Μια πόλη με μοντέρνα ατμόσφαιρα και πανάρχαια ιστορία, με δεκάδες θέατρα, αίθουσες συναυλιών γκαλερί και κλαμπ με ζωντανή μουσική. Κατά τη διάρκεια της ξενάγησής μας θα επισκεφθούμε το κρατικό ινστιτούτο χειρογράφων Ματενανταράν, που περιέχει 12.000 αρμένικα και 3.000 ξενόγλωσσα χειρόγραφα ανεκτίμητης ιστορικής αξίας, καθώς και το μνημείο της αρμενικής γενοκτονίας (1915). Θα δούμε επίσης την πλατεία Δημοκρατίας, την όπερα που φέρει το όνομα του μεγάλου συνθέτη Αλεξάντερ Σπεντιαριάν, το Κασκαντέ κ.ά. Τέλος, θα επισκεφθούμε εργοστάσιο παραγωγής κονιάκ - το αρμενικό κονιάκ είναι γνωστό διεθνώς και ήταν το αγαπημένο ποτό του Ουίνστον Τσόρτσιλ. Στη συνέχεια θα αναχωρήσουμε για το Χορ Βιράπ, που βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Αραράτ και είναι ως τις μέρες μας ιερός τόπος προσκυνήματος. Στο Χορ Βιράπ (Βαθύς Λάκκος) φυλακίστηκε ο Άγιος Γρηγόριος ο Φωτιστής, ο ιδρυτής και πρώτος επίσκοπος της Αρμενικής εκκλησίας, το όνομα και το έργο του οποίου έχει συνδεθεί με τον εκχριστιανισμό του Αρμενικού λαού. Παρά τα 13 χρόνια εγκλεισμού του στον λάκκο, ο Γρηγόριος (Κρικόρ) όχι μόνο επέζησε, αλλά  θεράπευσε τον βασιλιά Τιριδάτη, με εντολή του οποίου είχε φυλακιστεί. Κατόπιν αυτού ο Τιριδάτης αποδέχθηκε τη νέα πίστη, βαφτίστηκε χριστιανός από τον Γρηγόριο και το 301 με βασιλική διαταγή ανακήρυξε τον χριστιανισμό επίσημη θρησκεία του αρμενικού κράτους. Αφού απολαύσουμε την εκπληκτική θέα των δίδυμων κορυφών του βιβλικού Αραράτ και του ποταμού Αράξη, επιστρέψουμε στο ξενοδοχείο μας. Δείπνο. Διανυκτέρευση.

8η ΗΜΕΡΑ - 28 Σεπτεμβρίου 2018  : ΕΡΕΒΑΝ - ΖΒΑΡΤΝΟΤΣ - ΕΤΣΜΙΑΤΖΙΝ (ΒΑΤΙΚΑΝΟ ΑΡΜΕΝΙΑΣ) - ΕΡΕΒΑΝ.
Πρωινό και πρωινή αναχώρηση για το Ζβάρτνοτς, όπου θα επισκεφθούμε τα ερείπια του καθεδρικού ναού του 7ου αιώνα. Συνεχίζουμε για το Ετσμιατζίν, το θρησκευτικό κέντρο της χώρας και έδρα του Αρμενικού Πατριαρχείου, το ''Βατικανό'' της Αρμενίας. Η μικρή αυτή πόλη, περίπου 20 χλμ από το Ερεβάν, απέκτησε ιδιαίτερη σημασία, όταν η Αρμενία ανακήρυξε τον Χριστιανισμό επίσημη θρησκεία του κράτους, μετά από ένα όραμα του Αγίου Γρηγορίου του Φωτιστή, που είδε τον Ιησού Χριστό να κατεβαίνει από τον ουρανό και να δείχνει το σημείο, όπου το 301 θεμελιώθηκε η Αγία Έδρα, στη θέση ενός ειδωλολατρικού ναού - το όνομα Ετσμιατζίν στα αρμενικά σημαίνει "κάθοδος του Μονογενούς". Επιστροφή στο Ερεβάν, υπόλοιπος χρόνος ελεύθερος. Δείπνο. Διανυκτέρευση.

9η ΗΜΕΡΑ - 29 Σεπτεμβρίου 2018  : ΕΡΕΒΑΝ - ΑΘHNA - ΠΤΗΣΗ - ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ - ΚΑΛΑΜΑΤΑ.
Πρωινή αναχώρηση στις 02:00 π.μ. περίπου  για το αεροδρόμιο του Ερεβάν, όπου μετά τις διατυπώσεις θα πάρουμε την πτήση στις 04:50 π.μ για την Αθήνα. Άφιξη στις 06:45 π.μ, επιβίβαση και αναχώρηση για την Καλαμάτα. Άφιξη στην Καλαμάτα στις (11:00π.μ-12:00μ.μ), περίπου γεμάτοι καινούργιες ταξιδιωτικές εμπειρίες και αναμνήσεις.

 ΤΕΛΟΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ - ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ

Τιμή κατά άτομο:
€ 1040 σε δίκλινο / τρίκλινο δωμάτιο.
€ 1300 σε μονόκλινο δωμάτιο. 

 

ΟΙ ΠΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΜΕ ΤΗΝ AEGEAN AIRLINES:

22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ: ΑΘΗΝΑ - ΤΙΦΛΙΔΑ Α3-896  00:30 π.μ. -  04:15 π.μ..
29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ: ΕΡΕΒΑΝ - ΑΘΗΝΑ  Α3-899  04:50 π.μ. -  06:45 π.μ

 

 

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ:

 • Η μεταφορά με πολυτελές, κλιματιζόμενο πούλμαν Καλαμάτα-Ελ. Βενιζέλος-Καλαμάτα.
 • Αεροπορικά εισιτήρια Αθήνα-Τιφλίδα // Ερεβάν -Αθήνα με Aegean Airlines.
 • Μεταφορές από/προς αεροδρόμιο/ξενοδοχείο του εξωτερικού.
 • ΔΩΡΟ: Διημέρευση στην Τιφλίδα κατά την άφιξη μας στις 22 Σεπτεμβρίου από τις 05:00 π.μ έως τις 12:00 μ.μ.
 • Τρείς (3) διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχείο 4* στην Τιφλίδα-Γεωργία.
 • Μία (1) διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο Marriott 5* σε  deluxe δωμάτια στο Τσακιτζόρ-Αρμενία.
 • Τρείς (3) διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχείο 4* στο Ερεβάν-Αρμενία.
 • Ημιδιατροφή καθημερινά στα ξενοδοχεία (7 πρωινά και 7 δείπνα).
 • Εκδρομές και ξεναγήσεις, όπως αναφέρονται στο πρόγραμμα.
 • Τοπικοί ελληνόφωνοι ξεναγοί στην Γεωργία-Αρμενία.
 • Έμπειρος Αρχηγός/συνοδός του γραφείου μας.
 • Ασφάλεια Αστικής ευθύνης.
 • ΦΠΑ.


ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ:

Φόροι αεροδρομίων € 150. Είσοδοι σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, επιπλέον φαγητά, ποτά, φιλοδωρήματα, αχθοφορικά οτιδήποτε προαιρετικές διασκεδάσεις και δραστηριότητες.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ :
Οι τιμές έχουν υπολογιστεί με την ισοτιμία Γεωργιανό Λάρι-Αρμένικο Ντράμ-Δολάριο-Ευρώ (20/03/2018).